Miksi tekoäly ei korvaa ihmisen tuottamaa sisältöä?

tekoäly

Paljon käydään keskustelua, miten tehokasta on generoida sisältöä tekoälyn avulla. Vaikka AI onkin arvokas työkalu, se ei korvaa ihmisen luovuutta, kokemusta ja intuitiota. Tekoäly on loistava renki, mutta huono isäntä, eivätkä yrityksesi parhaat sisällöt ole toteutettavissa pelkän tekoälyn avulla.

Tekoäly tukena sisällöntuotannossa

Tekoäly (AI) on ottanut merkittäviä harppauksia useilla aloilla, mukaan lukien markkinointi ja viestintä. Bynderin tekemä tutkimus (2023) selvitti, kuinka markkinoijat käyttävät AI-teknologiaa päivittäisissä tehtävissään. Tulosten mukaan yli puolet vastaajista käyttää tekoälyä tukemaan sisältömarkkinointia. Yleisimpiä käyttökohteita ovat luonnosten laatiminen, sisällön optimointi, oikeinkirjoitus ja kielioppi sekä tiivistelmien laatiminen. 

Smoothlyn sisällöntuottajat hyödyntävät tekoälyä monipuolisesti työssään ja saamme usein kysymyksen siitä, eikö asiakas vain voisi generoida artikkeleita itse. Vaikka tekoäly onkin kyvykäs, se ei voi täysin korvata ihmisen luovuutta, kokemusta ja intuitiota sisällön luomisessa.

Tekoäly on loistava renki mutta huono isäntä. Tarvitset edelleen prosesseja ymmärtävän ihmisen sitä käyttämään! 

 

Parhaimmat sisällöt syntyvät tekoälyn ja sisällöntuottajan yhteistyöllä

Markkinointimaisema muuttuu jatkuvasti trendien, kulttuuristen muutosten ja teknologisten edistysaskelien ajamana. Ihmisillä on ainutlaatuinen kyky sopeutua nopeasti, ajatella laatikon ulkopuolelta ja keksiä innovatiivisia ratkaisuja. Vaikka AI voi käsitellä valtavia määriä dataa ja tunnistaa trendejä, se ei voi ennakoida ja reagoida muutoksiin kuten ihminen. Kokeneet sisällöntuottajat tuovat pöytään trenditietoisuutta ja aitoa ideointikykyä.

Tekoäly ei kykene luomaan täysin uutta sisältöä ilman ihmisen panosta. Sen tuottama sisältö perustuu aina sen käytettävissä olevaan dataan, eikä se pysty itsenäisesti tuottamaan uniikkeja kommentteja tai näkökulmia, joita syntyy esimerkiksi haastattelujen myötä.

Tekoäly ei myöskään tunne markkinaasi täysin tai osaa ehdottaa optimaalisinta sisältötyyppiä. Se ei voi korvata ihmistä tietyissä kriittisissä sisällöntuotannon osa-alueissa, kuten:

  • Case studyt: Vaativat syvällistä ymmärrystä asiakkaan tarpeista ja kontekstista. Tuleva asiakas haluaa lukea muiden kokemuksista tuotteestasi tai palvelustasi. Tämä dilemma taklataan asiakastarinoilla, joita tekoäly ei kykene yksin tuottamaan.
  • Haastatteluihin pohjautuvat artikkelit: Edellyttävät kykyä tulkita ja esittää haastateltavan tunteet ja ajatukset, mikä vaatii ihmisen empatiaa ja viestintätaitoja. Tekoäly ei kykene tavoittamaan inhimillisten kokemusten ja tunteiden syvyyttä, jotka ovat tärkeitä vaikuttavan sisällön luomisessa.
  • Lokalisointi eri kieliin: Ei pelkästään kielen kääntämistä, vaan myös kulttuuristen nyanssien huomioon ottamista. Tämä on olennaista, jotta sisältösi resonoi oikean kohdeyleisön kanssa, eikä vain tuota geneerisen ymmärrettävää tekstiä. 

 

Tekoäly ei ymmärrä hienovaraisia viittauksia ja organisaation omaa kieltä

Ihmiskieli on täynnä hienovaraisuuksia ja kontekstiin sidottuja merkityksiä, joita AI ei aina kykene tulkitsemaan. Viestinnän ammattilaiset navigoivat näitä vivahteita tehokkaasti. Vitsi tai kulttuurisesti spesifi viittaus voi olla ymmärretty tietyn yleisön keskuudessa. Tässä tekoäly saattaa epäonnistua, mikä voi johtaa väärinkäsityksiin. Kyky tulkita ja sopeutua konteksteihin on inhimillinen piirre, joka on olennaista onnistuneessa sisällöntuotannossa.

Jokaisella yrityksellä on oma uniikki äänensä ja persoonallisuutensa, joka täytyy heijastua johdonmukaisesti kaikessa viestinnässä. Tämän äänen luominen ja ylläpitäminen vaatii ymmärrystä arvoista, missiosta ja kohdeyleisöstä. Tekoäly voi auttaa johdonmukaisuuden ylläpitämisessä noudattamalla ennalta määriteltyjä ohjeita, se ei voi sisällyttää sisältöön samaa aitouden tasoa kuin ihminen. 

Aitous on avain luottamuksen rakentamisessa asiakkaiden keskuudessa. Lisäksi pienempien, esimerkiksi pohjoismaisten kielten, kohdalla tekoälyn käyttölaajuus on heikompi, ja käännöskukkasia esiintyy usein. 

 

Laadukkaan sisällön luominen vaatii aina aikaa

Luodessa alusta asti uutta sisältöä AI ei ole työntekijä, jonka varaan voi täysin heittäytyä. Laadukas promptaaminen vie aikaa. Joudut promptaamaan erikseen esimerkiksi omat mielipiteesi, yrityksen äänensävyn, Call to Action-kehotteet, brändi-ilmeen sekä linkitykset. Esimerkiksi, kun haluat viestiä yrityksesi arvoista tai sävyttää sisältöäsi tietynlaisella huumorilla, tarvitset tarkkoja ja yksityiskohtaisia kehotteita.

Geneerisen sisällön generointi tekoälyn avulla voi näkyä heikompana SEO-menestyksenä. Hakukoneet, kuten Google, ovat kehittäneet algoritmejaan tunnistamaan ja arvioimaan sisältöä varmistaakseen, että käyttäjille tarjottava sisältö on luotettavaa, relevanttia ja tarjoaa todellista arvoa. Ihmisen tuottama sisältö säilyttää etulyöntiaseman hakukoneoptimoinnissa ja näkyvyydessä. Tekoälyn tuottamat kokonaiset tekstit tarvitsevat ihmisen tarkistusta ja viimeistelyä, jotta ne täyttävät nämä vaatimukset.

 

Lopuksi

Markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiset kohtaavat usein kysymyksiä, jotka vaativat moraalista arviointia. Päätökset vaativat eräänlaista arvostelukykyä, joka tekoälyltä vielä puuttuu. Ihmisiä tarvitaan navigoimaan markkinoinnin eettisessä maisemassa ja varmistamaan, että tuotettu sisältö on paitsi tehokasta, myös vastuullista. Europolin raportin mukaan asiantuntijat arvioivat, että vuoteen 2026 mennessä jopa 90 % verkkosisällöstä saattaa olla tekoälyn luomaa. Samalla on muistettava, että harvat tekoälytyökalut ovat tietoturvallisia. 

Tekoäly on erinomainen työkalu esimerkiksi suunnittelutyöhön ja prosessien tehostamiseksi. Ollaksesi vaikuttava ja vakuuttava, tarvitset kuitenkin korvaamattomia inhimillisiä elementtejä, kuten luovuutta, tunneälyä, kontekstin ymmärtämistä ja aitoutta. 


 

Tämä artikkeli on luotu kokeneen sisällöntuottajan ja tekoälyn yhteistyöllä. Smoothlyn sisällöntuottajat käyttävät tekoälyä tietoturvallisesti ja järkevästi esimerkiksi ideointiin, SEO-kohdentamiseen, faktatarkistuksiin ja oikolukemiseen. 

Lue millainen artikkeli olisi, jos se olisi luotu täysin tekoälyn avulla!

 


Yhdistämme generatiivista tekoälyä hyödyntäviä sisällöntuottajia moderneihin pohjoismaisiin yrityksiin. Haluatko kuulla lisää?

Smoothly tarjoaa kaikki tarvittavat sisällöntuotannon osat samassa palvelussa läpinäkyvällä kuukausimaksulla, jotta voit säästää aikaa, rahaa ja energiaa markkinoinnin parissa. 

  • Tutustu palveluumme. Täältä voit lukea esimerkkejä tehtävistä ja sisällöistä, joita voit delegoida Smoothlyn sisällöntuottajille. Tarjoamme sinulle myös 3 kuukauden kokeilujakson tyytyväisyystakuulla – ilman sitoutumista. 
  • Usein kysytyt kysymykset. Täältä löydät kattavat vastaukset askarruttaviin kysymyksiin, tai voit olla suoraan yhteydessä meihin.

Jo sadat markkinoijat hyödyntävät Smoothlyn digitaalista palvelualustaa markkinoinnin tukena. Kokeile nyt joustavasti sisältöjen tuottamista ja markkinoinnin rutiinien delegointia ilman irtisanomisaikaa.

Varaa demo